2013

2013

Ponnytravåret 2013

 

Den jämförande statistiken för russtravarna är nu sammanställd tom 2013 och omfattar russ som tävlat i Sverige Finland och Norge.

 

Det är dags att titta tillbaka på russtravåret 2013. För att få statusen på russtravarna är det unghästarna man får titta på, de äldre är naturligtvis också intressanta men unghästarna är framtiden.

 

3-Åringarna

Antalet 3-åringar som kvalat ligger i nivå med förra året däremot är det många som inte startat sina hästar i år trots att de varit inkvalade. Det som vi ser när det gäller de nya russen ute på travbanorna är att man förlitar sig alltmer till härstamning med travmeriter vid valet av russtravare, av 55 inkvalade 3-åringar är 45 st efter hingstar med rek bättre än 2-min. När det gäller mödernet är tendensen densamma 27 av russtravarna har en mor med rek bättre än 2,10 och 16 har en mor med rek bättre än 2-min. Det har inte varit något toppår när det gäller rekord men vi har i alla fall fått en 3-åring som passerat 2-mingränsen det är TipTop e Gumino u.Katrinebergs Betty. Tip Top sänkte svenska rekordet i volt för hingstar och valacker till 1,59,3. Kriteriesegern gick dock till Pros Maserati e Tyson II u Minnea men kampen om segern var hård mellan Tip Top och Pros Maserati ända in i mål. Till dags dato är det sex treåringar som gått under 2,10.

 

4-åringarna

Antalet 4-åringar som startat ligger på samma nivå som förra året, Det blir alltid ett bortfall av föregående års treåringar som inte fortsätter tävla som fyraåringar men många nya kommer till.  Av de russ som födes 2009 har 91 st varit ute på travbanorna i Sverige Norge och Finland..

Att få fram en bra ponnytravare kräver mycket träning både kondition och teknikträning vilket tar betydligt längre tid jämfört med att få fram en bra varmblodstravare. Tyvärr ger många upp innan man fått fram bra resultat.

Årets 4-åringar tillhör långt ifrån de snabbaste årgångarna men årgångstoppen har däremot varit ganska jämn. Derbyt som var ett av de långsammaste på många år fick en lite oväntad vinnare i Vitsy e Darius Roll u.Narciss före den tippade favoriten Dallas e.Darius Roll u.Primusa. Den som saknades i derbyfältet var förra årets kriteriesegrare Eragon e.Parat u.Delta Dar. Eragon är kullens snabbaste med rekordet 1,56,6. Av kullens 58 startade russ har 29 rek under 2,20 och 10 under 2,10.

 

Äldre

Den bland 5-åringarna som visat framfötterna bäst är Miniatyr e.Tyson II u.Hults Minita. Miniatyr segrade i både 5-års Baggen och Femårsmästerskapet och tävlade mot eliten i Lilla Sundsvalls Open Trot och med ett rek på 1,48  är hon kullens etta. För övigt är det inte så många nya russ som klivit upp i översta eliten, året har dominerats av Fantom med seger i SM, Lilla Kalmarsundspokalen och Lilla Åbergs, Tyra Tyrann med segrar i Åbys Lilla pris, Guldstoet , Jämtlands lilla pris och hon avslutade säsongen med att vinna MontéSM. Tuffing segrade i Lilla Elitloppet och Lilla Jubileumspokalen och slutsegrare i Pony Grand Circuit.

 

 

Snackisar

ST

Under året har det diskuterats en hel del om ST, det är propositioner och om ST egentligen har något intresse av ponnytravet. Att ST skulle lägga ner ponnytravet är en helt tokig tanke när man ser de ekonomiska åtaganden som man gjort och gör för ponnyerna. Banor, domare och administration är saker som kostar ST och travsällskapen stora pengar, och tro att ST skulle göra dessa åtaganden utan att ha en långsiktig planering för ponnyerna skulle vara helt tokigt. Dessutom är ponnytravarna den idag största inkörsporten till stortravet för den yngre generationen.

Propositioner

När det gäller propositioner är det förståligt att det blivit protester, att byta tankesätt och bryta ett taktikupplägg som man kört efter i många år är svårt. I tidshandikappade lopp som varit dom absolut dominerande under många år gäller det att vara rädd om varje sekund av sin ponnys rekord. De som haft snabba ponnyer har tagit många segrar om man varit rädd om rekordet, dom som däremot kört så fort ponnyn kunnat trava och kanske vunnit med hundra meter har varit förlorare i kommande lopp, den som säger något annat har inte sett så många ponnylopp eller blundat. Min bästa vän vid ponnytravtävlingar är tidtagaruret och jag har sett många värmningar gå betydligt snabbare än vad vinnaren sedan körts i loppen.

Inom ST finns det erfarenheter av att byta från tidshandikap till att handikappa efter insprungna pengar, läs gärna travets historia på STs hemsida, både varmbloden och kallbloden har gått samma väg.

Det som kommer att ske med fler lopp med tillägg efter pengar  är att många ponnyer kommer att springa mycket fortare tidigare i sin karriär, dessutom kommer överensstämmelsen mellan rekord och insprungna prispengar att bli bättre allteftersom fler lopp efter pengar körs.

Största fördelen med tillägg efter pengar är att den som blir oplacerad drabbas inte av tillägg i kommande start oavsett hur fort ponnyn sprungit. Många säger naturligtvis att detta är orättvist, men det är inte mer orättvist än när vi hade olika behandling av rekord i auto och voltlopp. Det fanns flera ponnyer som hade autorekord som var mer än 20 sek bättre än voltrekordet och plockade enkla segrar i voltloppen då.

Kuskålder

Det har ställts önskemål om att höja åldersgränsen för shettiskuskarna, detta skulle vara ett stort minus för russtravarna. Resultatet skulle troligtvis bli att ännu fler än idag tog steget direkt från shettis till stortravare. Det har samtidigt hörts röster om att slopa övre åldersgräns för russkuskarna, i det sammanhanget kan jag bara peka tillbaka på det protestmöte som var starten för SPTF, en av anledningarna till det protestmötet kom till var att Svenska Ponnyföreningen som då var huvudman för ponnytravet införde åldersgräns för kvinnliga kuskar till 18 år.

Ett stort probleme för russtravet idag är 16 årsgränsen för att köra stortravare, många tycker då att det är barnsligt att köra ponny när man är över 16 år. Jag har träffat många före detta duktiga ponnykuskar ute på stortravstävlingar och frågat varför de inte kör eller rider storhäst. Svaret har varit att stortravet var alldeles för tufft jämfört med att köra ponny och de väljer istället livet som hästskötare men säger samtidigt att det skulle vara roligt att köra ponny men upplever att de saknar jämnåriga inom ponnytravet. Russtravet har tyvärr alldeles för låg status idag.

Att säga att russtravet är barnsligt jämfört med stortravet tycker jag själv är att blunda för vilka fina russtravare vi har och vilka prestationer de gör. En jämförelse med kallbloden, den 20 maj kördes ett kallblodslopp på Romme, segraren gick 1,34,3 tvåan 1,35,7 trean 1,36,6 fyran 1,40,1 och femma i mål gick  1,45,3  i det loppet hade våra snabbaste russ lätt hängt med till en bra placering. Snacka inte om att våra russ är barnsligt långsamma.

Avel

Det sägs ofta att ponnytravarna missgynnas vid avelsvärderingar och att man bara tar hänsyn till exteriör och idealbilden för en utställningsponny. Någon sa att ”för ponnytravarna letar avelsvärderingsnämnden efter exteriöra fel medan man för övriga hingstar letar efter exteriöra förtjänster”. Jag kan bara konstatera att alldeles för få russtravare visas på avelsvärdering och att man slås ner alldeles för fort av en låg poängbedömning vid avelsvärderingen. Tappa inte modet utan visa hingstarna flera gånger för många hingstar både växer till sig och får lite mer karaktär med åren och vi behöver verkligen nya hingstar i russtravaveln vi saknar exempelvis hingstar både efter Tyson II och Darius Roll i Svensk russavel, tittar vi på Tyson II´s avkommor ca 100 st som startat på travet och ca 60% har rekord under 2-min där kan vi prata om egenskaper att ta tillvara.

När vi pratar avel måste jag också säga att det är konstigt at inte avelsföreningarna varit mer aktiva för att påverka så att fler och äldre kuskar skall köra russtrav, de är ju trots allt kunder till uppfödarna och jag tror väl att uppfödarna vill sälja sina föl.

2014

Jag ser med tillförsikt fram mot ett nytt russtravår även om antalet hela ponnytravdagar minskar 2014. Jag hoppas att vi får mer välfyllda lopp och att tongångarna bland de aktiva blir lite mer positiva, russtravet är tävling och det blir oftast bara en vinnare i varje lopp och att skriva ut lopp som alla kan vinna är och förblir en omöjlighet.

 

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan