Blickar framåt och bakåt

Blickar bakåt och framåt

 

Vi har under året sett många otroligt fina prestationer på travbanorna, 9 nya svenska rekord för russtravarna. Det är både äldre med Thyra Tyrann som sänkt rekord vid flera tillfällen både i auto- och voltlopp. Bland de yngre har vi treåriga L.A, Knock Out  som travade som snabbast 1,53,8 bland fyraåringarna var det Come Clarity som travade 1,46,6 som som reste sig över mängden.

Treårskullen har tyvärr varit till antalet liten med bara 29 startade hästar.

Det som däremot är glädjande och som motsäger många farhågor i och med att alltfler lopp sker med tillägg efter pengar är att flera äldre hästar tävlar inte bara procentuellt utan till antalet.

 

När det gäller kuskarna är förhållandet det motsatta vi ser en fortsatt nedgång av kuskar över 15 år i loppen. Frågan man måste ställa sig är, varför lyckas vi inte hålla kvar ungdomarna i ponnytravet? Här har både ST och SPTF något att bita i.

 

Att vi för dagen har många bra russtravare är det ingen tvekan om, hur framtiden ser ut är det däremot stora frågetecken kring. Tyvärr är nytillskottet av hingstar med goda travprestationer alldeles för litet. Jag ser två skäl till detta, det ena är att man kastrerar hingstarna som skall tävla alldeles för tidigt. Naturligtvis är det betydligt enklare att hantera en vallack än en hingst men en väl uppfostrad hingst har inga besvär att uppföra sig på tävlingsbanan. Det andra är att avelsvärderingsnämnden för russ visar minsta möjliga intresse för travet som sport trots att en relativt stor del av de russ som föds kommer att tävla på trav under en viss del av sin karriär.

 

Hur kommer vi då vidare med att även i framtiden få fram bra tävlingsindivider till travet. Som jag ser det är det i allra högsta grad angeläget att vi sparar fler russtravare som hingstar, och de hingstar som utmärker sig på tävlingsbanan med bra prestationer skall naturligtvis visas upp för avelsvärdering. Även om hingstarna som visas för avelsvärdering inte blir godkända för russens Riksstambok är dom i många fall mycket väl lämpade att användas i avel för att få fram nya bra russtravare. ( läs mer under fliken ”avla för trav”). Vi måste inse att Svenska Russavelsföreningen har andra avelsmål är trav. För travet är det en katastrof om vi inte får in nya prestationshingstar i aveln.

 

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan