Ponnytravåret 2014 har startat

Äntligen är 2014 års ponnytravsäsong igång.

 

 Nytt upplägg på propositionerna har gjort att många varit mycket frågande hur det skulle bli. Många har varit tveksamma till att merparten av ponnyloppen skall köras med tillägg efter pengar istället för den sedan många år inarbetade tidshandikappen.

Det har pratats om ponnytravets död, men om det är ponnytravets död som man är rädd för så finns större risker för ponnytravets överlevnad. Det jag tänker på  i första hand är attityden till ponnytravet, många ponnykuskar vill så fort som möjligt lämna ponnyerna ryggen, de hinner knappt komma in på sitt 16:e år förrän de tar storhästlicens. Tyvärr är det långt ifrån alla som lyckas inom stortravet och lämnar tyvärr travsporten helt.

För ett antal år sedan hade vi betydligt fler kuskar i åldern 16-25 år än vi har idag och det skulle vara roligt om den ålderskategorin kuskarna ökar igen inom ponnytravet.

 

När det gäller propositionerna med lopp efter pengar är det alldeles för många som helt enkelt inte vill sätta sig in i hur det fungerar med dessa lopp. Vi har visserligen haft försök med pengaproppar tidigare men många av dessa tidigare proppar har varit svåra att förstå och omöjligt att på förhand kunna tänka vilka ponnyer som kommer att bli anmälda i de olika loppen

De proppar som nu tagits fram visar klart vilka ponnyer de är avsedda för och detta gör det betydligt lättare att anmäla till rätt propp.

Naturligtvis kommer det att bli felanmälningar, ponnyer som anmäls till fel propp innan man lärt sig hur systemet fungerar.  Men det är betydligt enklare än många av de pengaproppar som skrivits ut tidigare.

Vi har nu haft tre heldagar, Hagmyren, Bergsåker och Jägersro, och anmälningar till Solvalla, vilka visat att propparna utan tvekan fungerar, det som ställer till det för många är att det är ett nytt sätt att tänka.

Naturligtvis har vi ett antal ponnyer som har en vinstsumma som är mycket mindre i jämförelse med sina rekord än vad de borde vara, men dessa ponnyer kommer ganska snart att springa på sig pengar och hamnar snart i rätt konkurrens.

 

Något som vi däremot borde engagera oss i är prispengarna som legat stilla i många år och till och med i vissa fall sjunkit mot tidigare. För att i någon mån öka statusen måste prispengarna åtminstone för gulddivisionsponnyerna ökas betydlig.

Prispengarna och attityden till ponnytravet är de saker jag ser är viktigast att jobba med framöver och som har mycket större betydelse för russtravarnas framtid än att vi går över till tillägg efter pengar i loppen..

 

Bengt

 

För övrigt tycker jag att russtravarna borde ha samma status som våra kallblodstravare ( f d Nordsvenska travare) har inom svensk travsport.

 

.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan