2015 har börjat i rekordfart

2015 har börjat i rekordfart

Äntligen är tävlingssäsongen igång för ponnytravarna. Vi har redan i årets inledning sett att året lovar gott, 2 treåringar som verkligen ser ut att bli något utöver det vanliga  L:A: Knock Out som redan presterat en tid på 2,04,4 och Mason Leaf med 2,10,4 alldeles i börja av sin tävlingskarriär. Detta väcker verkligen nyfikenhet om vad det skall bli av dessa individer framöver.

Överlag är det mycket spännande treåringar som varit ute i eller anmälda till kvallopp, ser vi till härstamning och vad föräldradjuren presterat på banan så har de med något enstaka undantag alla presterat rekord under 2-min. Att de travintresserade är medvetna om vikten att ha hästar med dokumenterad prestationshärstamnig är inget konstigt, däremot känns det som att avelsföreningarna verkar vara totalt ointresserade av detta när man ser på avelsvärderingsresultaten de senaste åren.

Nio heldagar inom nio dagar som det varit nu i början på maj och med helt acceptabelt antal startande per lopp visar också att intresset för ponnytrav fortsatt är mycket stort och att ST lyckats mycket bra i sin planering och sitt upplägg.

Vi ser nu fram mot årets första och en av årets största storlopp Lilla Elitloppet. Genrepet på Solvalla 9 maj gav verkligen mersmak med många fina tider, vad får vi då se på elitloppsdagen med en minutiös preparerad bana.

Sportsystemet

Vad som däremot oroar är sportsystemet som bara hägrar i framtiden och hela tiden flyttas framåt likt en hägring i öknen. Frågan är inte vad för sportsystem som ponnyerna behöver utan i stället vänd på frågan ”vilka förändringar behövs för ponnyerna för att passa in i stora sportsystemet”.

Vad jag förstår är den största stötestenen risken för förväxlingar mellan stora travarna och ponnyerna eftersom ponnyer tyvärr ibland har samma namn som stora travare. Men det är ett problem som man löst tidigare på importerade hästar, man sätter bara till ett suffix för alla importer, varför inte göra likadant med ponnyerna? (PA) och (PB) så är den saken fixad.

Vad är det mer som skiljer?

Åldersgränsen för ponnyerna, personligen tror jag inte att protesterna skulle bli så stora om vi hade samma åldersgräs som för kallbloden.

Maxhöjden för ponnyerna per kategori, detta klarar vi av utan att ha det i sportsystement det kan lika gärna ligga utanför.

Tidshandicapning, ST vill ju gå ifrån den, så de tidshandicaper som körs kan också räknas manuellt som man får göra med specialaren.

Gör sedan en lista på övriga problem och beta av dom ett efter ett.

 

Finland har klarat detta på ett otroligt bra sätt och då borde vi klara det i Sverige också.

Ett eget sportsystem för ponnyerna är inget alternativ.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan