Tankar om Derbyt 2015

2015 års Derby ger många tankar

Vi ger många och hjärtliga gratulationer till segraren Come Clarity med Hanna Gustavsson i sulkyn och hela kretsen runt segerekipaget, segertiden den näst snabbaste 1,49,8 i Kat-B Derbyts 51 åriga historia. När Hanna Gustavsson även vann Kat-A Derbyt med Måstorps Quatro, dessutom med ett nytt svenskt rekord på 2,10,9, blir dagens prestationer ännu större Naturligtvis ett stort grattis till uppfödaren av Come Clarity Angelica  Holmqvist.

Come Clarity var helt överlägsen i loppet och det var bara startgaloppen som gav minsta oro över vem som skulle bli vinnare i loppet.

För övrigt var Kat-B derbyt 2015 en stor besvikelse 6 hästar anmälda varav en var ren utfyllnad. Resultatet 4 hästar odiskade i mål och endast en med en sluttid under 2-min.

Tittar vi tillbaka till 2008 då startade 12 hästar varav 7 med rekord under 2-min. Resultat 10 hästar odiskade i mål, segertid 1,51,6  8 nya rekord i loppet, första oplacerade gick 1,59,0 och sämsta tid 2,02,9.

Vad är det som händer inom ponnytravet idag? Eller skall jag säga vad är det som inte händer.

Vi ser att andelen äldre hästar ökar i loppen och att färre unghästar kommer till start. Varför?

Det finns troligtvis flera förklaringar, att skylla på propositionerna stämmer inte för det har aldrig tidigare varit fördelaktigare propositioner för unghästar.

Däremot har jag full förståelse för de som hellre köper en gammal startklar ponny än att köpa en unghäst som skall tränas från grunden vilket tar lång tid för att det skall bli bra.

Ett litet tankeexempel: Köper man en ettåring så går hösten och vinter åt till inkörning, hela tvåårssäsongen går åt till träning för att sedan kunna starta som treåring. Med andra ord måste man köpa sin B-ponny när kusken är 11 år för att ha den färdig till 3-årstävlande och man kan tävla 2-3 år, ponnyns 3 och 4-årssäsonger, när ponnyn är 5 år är det dags att tänka på att ta licens för storhäst.

Av detta följer naturligtvis några frågeställningar

Är en 11 åring ungdom tillräckligt erfaren för att träna fram en unghäst till en bra tävlingsindivid?

Är det ekonomiskt försvarbart av föräldrar att köpa en unghäst när det tar så lång tid innan den är tävlingsbar och tävlingstiden (3 år) är så kort innan man förväntas ( kompistryck) gå över till stortravare?

Håller intresset i sig för yngre ungdomarna med den förhållandevis långa uppträningstiden innan det är möjligt att tävla?

Är det rimlig att dessa ungdomar håller fast vid sitt intresse för travet?

Jag tycker mig kunna säga nej på samtliga dessa frågeställningar.

Vad är det som gjort att vi hamnat i denna situationen?

ST har naturligtvis sett ponnykuskarna som en mycket bra rekryteringsbas för stortravet och vi ser att travstallarna är befolkade av duktiga och i unga år förhållandevis erfarna hästskötare som kommit från ponnytravleden, men det är fortfarande ungdomar som tävlat och tränat ponnytravare i många år.

Är ST medvetna om vad som händer om ponnytravet enbart ses som en inkörsport till stortravet och att de som ägnar sig åt ponnytrav ses som småbarn. För min del ser jag en minskning av tillströmningen till travet, hästskötare till proffsstallarna, amatörtränare och amatörkuskar, kuskar, ryttare och framtida tränare.

ST och SPTF har en gemensam uppgift i att se till att volymerna inom ponnytravet hålls uppe och då måste de aktiva inom ponnytravet ges den status och uppmärksamhet de förtjänar.

Trav med russ har vi haft så länge som vi haft travtävlingar i Sverige och på Gotland på samma villkor som övriga travare, men de senaste 10 åren har ponnytravets status dalat samtidigt som ST sänkt åldern för att köra storhäst till i princip 15 år för kuskarna.

Det är inte fel att åldern att köra storhäst sänkts från 18 till i princip 15 år men det blir fel när man inte ger ungdomar i samma ålder som kör ponnyer samma bemötande och uppskattning.

Det är dags för ST och SPTF att vakna! Vakna innan det är försent!

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan