2014 ett rekordår

2014 ett rekordår

Vi närmar oss slutspurten på travsäsongen 2014 för russtravarna, det har noterats flera svenska rekord, Tip Top, Come Clarity och Tuffing har hittills svarat för dessa.

 Årgångsloppen är avklarade. Både bland fyraåringarna och femåringarna har vi haft klara dominanter i form av bland femåringarna Eragon e Parat och bland fyraåringar Tip Top e Gumino, det ser likadant ut bland treåringarna där vi har Come Clarity e Ernst Ronaldo.

Bland de äldre russtravarna har helsyskonen Thyra Tyrann och Tuffing e Tyson II varit dominerande i storloppen.

Derbyt blev ett enkelt lopp för Tip Top som var helt överlägsen, övriga fältet delades upp i tre grupper långt bakom vinnaren.

Kriteriet blev likadant, en överlägsen segrare Come Clarity, som satte nytt löpningsrekord med tiden 1,55,3, och övriga fältet långt bakom. Det som däremot är intressant med Kriteriet är att 12 russtravare startade och det är de bästa treåriga russtravarna. De hade före Kriteriet tillsammans gjort 75 starter med 32 segrar och 17 andraplatser. Med andra ord en otroligt hög segerprocent och det är det som tävling handlar om, att vinna, bra prestationer skall ge bra resultat. När dessa treåringar ställdes öga mot öga sänkte halva startfältet sina absoluta rekord med 17,7 sekunder och den som sänke mest sänkt sitt rekord med 6,9 sek...

Aldrig förr har vi haft, för travet, så väl stammade russ på tävlingsbanorna, av 51 treåringar har 42 en far som har rekord under 2-min och 27st har en mor med rek under 2,10,0, så jag hade väntat att fler russtravare tidigare under säsongen skulle prestera fantomtider bland tre och fyraåringarna.

Som vanligt har det varit otaliga diskussioner om propositionerna under året och några höjer rösten för att återinföra tidshandikapp i större omfattning.

Jag tycker att klassindelning och tillägg efter insprungna pengar är det som på sikt kommer att lyfta ponnytravet. Snabba ponnyer skall vinna mer än de långsamma, och du som kusk kan våga visa att du har en ponny som kan trava fort utan att riskera tilläg i kommande lopp även om du har en blygsam placering i loppet.

En liten detalj tycker jag dock kan justeras och det är i lopp med fem ponnyer eller färre, där borde högst 3 priser delas ut. Anledningen är att sistahästarna i loppen inte skall belastas med högre prispoäng i kommande lopp. Att alltid komma sist men ändå belastas med prispoäng är mindre bra eftersom det alltid kommer nya fräscha snabba ponnyer i nolloppen och de långsammast borde stå kvar på startvolten istället för att flyttas bakåt på grund av intjänade prispoäng. De pengar som sparas med att ta bort prispengar för de sista i loppen med få startande borde istället vara en litet bidrag för att öka prispengarna överlag.

 Helgen 13-14 september var det trav på fyra banor, Axevalla Gävle, Tingsryd och Visby, i klass III-loppen var det totalt 57 russtravare varav 24 är treåringar, detta visar utan tvekan på en positiv trend för framtiden och på ett upplägg som utan tvekan är helt rätt.

Att tro att en omläggning av propositionerna från tidstillägg till divisionstänkande och tillägg efter prispoäng skall fungera smärtfritt första året är inte rimligt, det behövs ytterligare några år innan det blir helt bra, vi har fortfarande ett antal russtravare med snabba rekord och lite pengar på sig samtidigt som vi har några russtravare med långsamma rekord och mycket pengar på kontot.

Vi har alldeles för länge sett det som att i varje lopp skipa sekundrättvisa. För att få en utveckling av ponnytravet och russtravarna måste vi se rättvisebegreppet över en längre tidsperiod än en tävlingsdag och ett lopp.

Jag tycker att det finns alldeles för många faktorer som spelar in för att säga att tidshandikapp är det ultimata systemet, de faktorer jag tänker på är

Bana:  500 el 1000 m bana ( Tomelillabanan som exempel är ca 5 sek långsammare än Jägersrobanan för de flesta B-ponnyer).

Banans skick: Torr och osladdad, blöt och tung eller i skick för storlopp i samband med stortravet.

Vädret:  Soligt, varmt och vindstilla eller höstrusk med regn och blåst.

Konkurrens:  Det är tvåan i mål som många gånger bestämmer hur fort segraren måste springa.

Kusk:  Den rutinerade kusken som kör efter klocka och nöjer sig med en andraplats eller den orutinerade som pressar sin ponny för en andraplats fastän det är mer än 100m till trean.

Handikapptyp: Rekordhandikapp eller intervallhandikapp där i extremfall de bakre ponnyerna har flera hundra meters gottgörelse( ja det är sant jag kan visa exempel) och där ponnyerna på start måste sänka rekorden rejält för att ha en chans till bra placering i loppet.

Tidtagning: Resultatlistor där samtliga ponnyer noteras med it (ingen tid) sätter tidshandikappsystemet fullständigt ur spel.

Supersprint: Speciella lopp avsedda att inte ge tillägg i tidshandikappde lopp.

Dessa faktorer gör att hästarna travar olika fort vid olika tillfällen eller att rekord uteblir.

STs planering inför 2015 är mycket glädjande att se ur ponnysynpunkt, man redovisar planerade 1250 ponnylopp för 2015 vilket visar att ponnytravet på allvar tagit plats i Svensk Travsport och utan tvekan skall man fortsätta på den inslagna vägen.  Det som behövs inom svenskt ponnytrav är ett nytt synsätt där vi värdesätter bra travande ponnyer istället för matchning och taktik.

 

För övrigt tycker jag att russtravarna borde ha samma status som kallblodstravarna ( f d Nordsvenska travaren) inom Svensk Travsport

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan