Halvtid i ponnytravåret 2015

Halvtid i ponnytravåret 2015 

Vi har avverkat halva tävlingssäsongen, ett år som resultatmässigt varit mycket trevligt.

Russtravarna har visat upp fyra nya svenska rekord hittills, det är Tuffing, Thyra Tyrann bland de äldre, Come Clarity som fyråring och L.A Knock Out som treåring, dessutom har vi ett antal russtravare som presterat mycket bra tider på travbanorna. Placeringsmässigt är det nog ändå Fantom bland de äldre som dragit vinstlotten med segrar i Lilla Elitloppet, SM-B och Lilla Åbergs och vi ser med spänning fram mot prestationerna i Derby och Kriteriet.

 

70-talet nya russtravare 2015

Det känns som russtravarna, framförallt i södra delarna av landet, har en stagnation av antalet startande hästar. Trots det har vi hittills i år ca 70 russtravare som aldrig tidigare startat på tävlingsbanorna tillkommit, av dessa är knappt hälften treåringar. När vi ser hur många nya russtravare som årligen kommer in i sporten och samtidigt ser på totalt antal startande russtravare under ett år kan vi konstatera att vi har ett sort genomflöde av tävlingshästar bland russtravarna samtidigt som vi ser att det är många russtravare framförallt startade som försvinner utomlands och fortsätter sin tävlingskarriär där. Genomflödet eller antalet genomsnittliga tävlingsår för en russtravare är dock inte mindre idag än tidigare utan tvärtom något längre vilket visar att vi haft många som genom åren testat ponnytrav men lämnat sporten redan efter en eller på sin höjd några få tävlingsår.

 

Var rädd om uppfödarna och ägarna.

Det har blivit en praxis inom ponnytravet, att det enbart är kuskarna som uppmärksammas och ägare och uppfödare ställs åt sidan, jag har sett alldeles för många prisutdelningar där kusken fått sina hederspriser och att man då sticker till kusken eventuella priser till ägare och uppfödare som ett medskick även om både ägare och uppfödare finns på plats och gärna vill ta del av äran.  Nu är det väl så att många av russtravarna ägs av kusk tillika tränare men att det blivit så kanske beror på att ägare/uppfödare glömts bort under många år. Bara som ett exempel Lilla Åbergs i år, av åtta russtravare som startade var det bara tre som ägdes av kusken.

 

Russtravarna en del av travtes kulturhistoria

Apropå stagnation av antalet startande russtravare finns det utan tvekan anledning att tänka tillbaka ett antal år. Gotland är praktexemplet på vad som händer när man sänker statusen på russtravarna från att vara en fullvärdig tävlingstravare till att bli en förskola för stortravet, även om man från travets makthavare är otroligt välvilligt inställda till ponnytravet och satsar stort på ponnytravet och på travskolorna så räcker inte det när statusen sänks. 

Det är både beklagligt och ledsamt att se att det är så få startande i russloppen på Visbytravet och att russloppen många gånger blir inställda.

Ge tillbaka russtravarna fullvärdig status som travhäst och släpp in dem på totalisatorn igen, inte bara på Gotland utan även ett antal lopp på några fastlandsbanor. 

ST lägger ner stora pengar på att värva och få in nya aktiva i travet, visst är ponnytravet en otroligt stor tillgång för stortravet idag men kunde vara betydligt större.

Problemet är att alltför många ponnyaktiva lockas in i stortravet innan dom är mogna för det och många slutar tyvärr helt med travsporten i brist på framgångar i den hårda konkurrensen som stortravet har.

Vill man från STs sida vara rädd om dom unga aktiva och hålla dom kvar i travet måste ungdomarna, ägare och uppfödare av russtravare ges den status som de förtjänar.

Vi ser hur STs gör stora rubriker när 15-åringar kör storhäst inom travet samtidigt som man tycker att ungdomar upp till 25 år är för unga att lita på när det gäller russlopp. 

Ett förslag som ST borde tänka på är att åter införa totalisatorspel på russlopp. För att kuskarna skall vara berättigade att köra i totalisatorlopp skall dom ha gått igenom licensutbildning för lägst F-licens.  

Med detta förslag får man en bättre och mer utdragen övergång från ponny till stortravare och samtidigt bör man uppmana ungdomarna att köra både russtravare och storhäst under ett antal år. Ungdomarna skulle utan tvekan växa av detta och få en bättre insikt i vad som väntar inom stortravet och travsporten skulle behålla fler aktiva inom sporten. 

Det är nog många som går i tron att russtravarna kom in i bilden på 90-talet.

Det gjorde det men inte 1990-talet utan på 1890-talet på Bogevikens is utanför Slite på Gotland, man använde de hästar som fanns till förfogande liksom nordsvenske i norra delarna av landet.

Hade inte intresseföreningen för kallblodstravare Sleipner funnits hade vi idag inte haft några kallblodstravare i Sverige, ponnytravets organisation måste jobba på samma sätt och påminna våra makthavare om vad russtravarna har haft för betydelse för Svensk travsport. 

Vi måste känna till vår historia, gör vi inte det vet vi inte vart vi är på väg.

 

Bengt Westergren

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan