Elitloppen 2015

Elitloppshelgen = årets höjdpunkt för ponnytravarna 

Elitloppshelgen är över och elitloppen för ponnyerna blev verkligen bästa tänkbara reklam för våra ponnytravare och ponnykuskar. Att ponnyloppen dessutom sändes i ATG-live visar att ponnytravarna kommit ytterligare ett steg i att bli accepterade som den del av Svensk travsport som de är. 

Ett stort tack Kanal 5 som gjorde det möjligt för alla ponnytravfantaster ute i landet att kunna följa elitloppen direkt. 

Till nästa år ser vi naturligtvis fram mot att Lilla Elitloppets status höjs ytterligare och kommer i paritet med vad det varit under ca 100 år på Gotland. Allt sedan man började köra travlopp fram till ca 10 år in på 2000-talet kördes russloppen helt jämställda med övriga travlopp för varmblod och kallblodstravare och med  totalisatorspel.

Till nästa år hoppas vi få se att Lilla Elitloppet körs som lopp nr 1 och med ordinarie totospel. 

Att ponnykuskarna som kör elithästarna skulle vara ungdomar i 13-15 årsåldern är verkligen en missuppfattning, segerkusken Sandra Blixt är 24 år och har 46 totalisatorlopp med storhäst bakom sig och ytterligare två av kuskarna har storhästlicens. Av de åtta kuskar som körde i Lilla Elitloppet var det endast en kusk som var yngre än 18 år. Ser vi till tränarna bakom ponnyerna så har 7 av 8 ponnyer tränare som är äldre än 25 år.  

Lilla Elitloppet ett Fantomlopp 

Det var sista chansen för Camilla Ingerstad bakom storfavoriten Tuffing att ta ytterligare en seger i Lilla Elitloppet, Camilla är 25år och det är sista året hon kör ponny.

Loppet fick en spännande utveckling, Ernst Ronaldo med Fanny Henriksson i sulkyn tog spetsen och fick snabbt en tryckande Fantom med Sandra Blixt utvändigt, fjolårets segrare Thyra Tyrann galloperade straxt efter start och storfavoriten Tuffing galopperade efter 500 meter och såg ut att vara helt borta från slutstriden då han hade tappat ca 100meter på övriga fältet.

Det var hela loppet igenom en hård kamp mellan Ernst Ronaldo i täten och Fantom snett bakom.  I sista kurvan fick Fantom grepp och kunde över upploppet gå ifrån till en säker före Ernst Ronaldo.   

Tuffing gjorde en otrolig upphämtning och avancerade på bortre långsidan och gick i tredje spår genom sista kurvan och flög fram till en tredjeplats. Tuffings avslutning var enorm med ponnymått mätt då han sista 500 gick under 1,30

Segertiden 1,37,2 för Fantom och de fyra första i mål noterade tider under 1,40.

Segraren Fantom är efter Polar och född hos, ägd och tränad av Carolin Johansson Visby.. 

Mini Elitloppet Finsk dominans. 

Under lördagen kördes Mini Elitloppet. På förhand var finskägde men svensktränade Golda Apache favorit. Golda Apache med Hanna Gustavsson i sulkyn tog direkt efter start hand om ledningen före Dynamit II med Eveliina Hietanen därefter Pomna med Mats Havulehto.

Det såg länge ut som om Golda Apache skulle gå till enkel seger men i sista kurvan började Eveliina Hietanen med Dynamit II att ta in på ledaren, Dynamit II närmade sig under hela upploppet och på mållinjen var hästarna så gott som jämsides. Efter nervös väntan och koll av målfoto konstaterades att Dynamit II och Eveliina Hietanen vunnit med minsta möjliga marginal före Golda Apache och på tredje plats Pomona. Segertiden blev 2,06,4 och samma tid för tvåan.

Segraren Dynamit II är efter Gläntans Domino och född hos Linn Strandqvist  i Vollsjö.

Ägd av P Haglund och J Lukkarila Finland och tränad av N Haglund.

Segrare Lilla Elitloppet 2015 Fantom/Sandra Blixt med Ägare/tränare/uppfödare Carolin Johansson och prisutdelare Olle Goop

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan