2016 på upploppet

2016 på upploppet

Årets tävlingssäsong närmar sig slutet och vi kan konstatera att året bjudit på flera godbitar.

Mycket glädjande har varit att höstens divisionsfinaler varit välfyllda.

 

Hästarna

Kriteriesegraren H.G. Loreen har visat rejäla fartresurser och har tillsammans med Skotts Toddy landat på tider under 2-min. När det gäller antalet 3-åringar som varit ute på banan både startade eller bara kvalade ser vi glädjande en ökning från förra årets 42 till årets 50st. Det är en bra bit från rekordnoteringen 1999 då 82st 3-åringar startade men man får glädjas åt det lilla.

 

Vi har fått se L.A. Knock Out som segrat i såväl Sprintermästaren och Derbyt dessutom kryddat med Svenskt Rekord för 4-åriga hingstar och valacker på 1,47,7.

Inte mindre än 10 st 4-åringar har presterat tider under 2-min.

 

Bland de äldre stona har Thyra Tyrann som andra russ i historien kommit över 200.000 Kr i prissumma, det tog 13 år innan något russ passerade Raiders tidigare rekord i insprungna pengar.

Thyra Tyrann har haft ett otroligt bra år med 9 segrar på 11 starter med segrar i såväl SM och, Lilla Åbergs.

 

Gemensamt för H.G. Loreen, L.A. Knock Out och Thyra Tyrann är att samtliga är efter Tyson II som idag är den stor avelsgiganten när det gäller att få fram russtravare med fartresurser. Tyvärr finns ingen son efter honom i aveln i Sverige så skall Tyson IIs blod föras vidare på hingstsidan här i Sverige så gäller det att vara rädd om de hingstar som finns efter honom och använda dem i avel även om avelsvärderingsnämnden idag inte tycker att dom är exteriört fina för riksstamboken.

Vilka regler som gäller när du skall avla kan du läsa under fliken avla för trav www.russtravare.se/408240220

 

 

Diskussionerna.

Som vanligt har det emellanåt varit livliga diskussioner på sociala medier. Det som avhandlats under sensommar och höst har varit om att låta äldre kuskar köra i ponnyloppen. Många tycker nog att detta är ett stort avsteg från tävlingar med ponnyer, men det skulle egentligen vara en återgång till där det en gång började. Från allra första början var det vuxna män som körde i russloppen på Gotland, efterhand kom ungdomarna och kvinnor. Kvinnor fick inte köra i vanliga travlopp men tilläts att köra i russloppen utan någon övre åldersgräns för kvinnorna.

Under 85 år från 1923 ( Totalisatorspel var förbjudet i Sverige under åren 1898 till 1922) till 2008 kördes russloppen med totalisatorspel på Gotland men efter att totalisatorspelet på russloppen tagits bort har intresset för russloppen på Gotland minskat avsevärt vilket är en stark varningssignal om vi skall vara rädda om russtravarna för framtiden.

När nu åldersgränsen för att köra storhästlopp sänkts finns en risk att russen fullständigt tappar i popularitet och att vi på sikt inte har tillräckligt med russtravare för att köra lopp med russen.

Idag har vi över 100 F-licenser, kuskar och ryttare under 18 år, inom stortravet som får köra och rida i officiella lopp med totalisatorspel , det är kuskar och ryttare som tidigare var hänvisade till russloppen för att köra på travet.

 

Travskolorna

Ponnyer finns på de flesta travskolorna ute på banorna men de räcker långt ifrån till för att behålla tävlingsverksamheten på en nivå som säkerställer framtiden för russtravet.

Många travskolor är duktiga på att låta sina elever vara med på tävlingar men det finns motsatsen också, vid tävlingar på Solvalla i aug fanns flera travskolor ute i landet representerade vid tävlingarna, men Solvallas travskola hade inga ekipage med den dagen trots hemmaplan.

En annan tanke är att travskolorna lockar unga barn ända ner i förskoleåldern, det man däremot glömmer är att fritidsintressen skiftar och ju yngre ungdomarna är när dom börjar med en fritidssysselsättning desto troligare är det att de hoppar på någon annan aktivitet innan de slutligen fastnar för sin sport eller hobby. Det gäller att lägga krutet där man kan tro att deltagarna kan bli kvar under lång tid i travsporten.

 

Propositionerna

Vi har idag en blandning av propositioner, tillägg efter pengar, tidshandicap, intervallhandicap och specialare.

Jag har en känsla av att specialaren har ökat betydligt under året jämfört med tidigare, det är en bra och användbar prop under förutsättning att antalet lopp med specialaren inte blir för dominerande.

Risken finns att vi får det jag kallar ”Norgesyndromet”. Till Norge har exporterats ett antal mycket snabba russ från Sverige, dom har sedan körts i ett antal lopp med mediokra tider och har på så sätt klassat ner sig för att sedan lätt kunna dominera i den lägre klassen eller handicapningen.

Tillägg efter pengar bör vara den absolut dominerande typen så att de som kommer längre bak i resultatlistan men med bra tid/rekord får en möjlighet att få revansch i kommande lopp.

Det finns fortfarande de som vuxit upp med tidshandicap som ser det som det enda rättvisa och hävdar att dagens lopp med tillägg efter pengar pressar hästarna tidsmässigt, vad man då glömmer bort är att tidshandicapens ide är att hästarna i alla lopp skall överträffa tiderna i föregående lopp för att få en bra placering. Då kan man verkligen säga att man pressar hästarna till att gå vad de kan och lite till.

Travskolorna har här en pedagogisk uppgift nämligen att lära ut hur olika propositioner fungerar.

Vi som varit med under många år i travet vet att oavsett om du har ponny, varmblod eller kallblod ropas det hela tiden högljutt att det är fel på propositionerna och att ”det finns inga proppar till min häst”, men det finns det. Det är nog så att ser jag inte att jag med min häst har en fördel över alla andra så tycker jag naturligtvis att det inte finns proppar för min häst eller att propparna är fel.

Nu ser vi fram mot vinterns uppladdningar och ett spännande russtravår 2017.

 

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan