Fantastiska unghästar

Så har vi äntligen fått avverka några tävlingsdagar med våra ponnyer.   

När vi tittar på 3-åingskullen att vi kan konstatera att antalet hingstar som kommer ut på banan ökat rejält i år, från att i princip alla hingstar kastrerats tidigare har i år hittills inte mindre än 12 st hingstar och 4 valacker kvalat. Att spara våra bästa tävlingsindivider som hingstar är viktigt så att vi kan bevara russets förmåga att trava fort, sen skall de bästa hingstarna också användas i aveln innan de blir för gamla. 

Vi kan verkligen glädja oss åt mycket duktiga 3-åringar, Don Rafael P.D noterade en debuttid 2,03,7 på Kalmartravet den 12 juli och inte mindre än 8 st av  3-åringar har redan rekord under 2,20 efter ett fåtal starter och hittills har 14 st 3-åringar startat.

Dessa duktiga russtravare hoppas jag får möjlighet att fortsätta sin karriär och ta hem fina placeringar.

Tyvärr är propositionerna skrivna så att många av dessa duktiga hästar har svårt att få enkla bra placeringar framöver, som de verkligen är värda, efter att ha gjort dessa överlägset snabba prestationerna i sina debutlopp.

Här har våra propositionsskrivare verkligen anledning till eftertanke och ifrågasätta principerna för hur propositionerna skall utformas.

Från STs sida har det sagts, senast vid höstens representantskapsmöte, att propositioner efter pengar skall skrivas ut i betydligt fler lopp än vad som görs vilket skulle ge dessa snabba hästar en chans att få några enkla lopp utan att behöva sänka sina rekord ytterligare.  

Men varför gör man inte som man säger?  Det är den typen av propositioner som skall till för att ta tillvara våra duktigaste russtravare.

Att skriva ut lopp med så långsamma grundtider som det gjorts i år gynnar ingen, inte ens de långsammaste hästarna för de åker på tillägg i kommande lopp även om de presterat medelmåttiga rekord i sina första lopp. Eller intervallhandicap där tilläggen blir upp till 500 meter för de som vill utnyttja intervallhandicapen maximalt.

 Bengt

20200712

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.11 | 17:21

Vilket bra förslag. Hoppas det går att genomföra

...
I går | 23:09
Taktikboken har mottagit 2
21.06 | 22:28
Fantastisk debut har mottagit 1
06.06 | 17:21
Derbybilder 2014 har mottagit 1
Du gillar den här sidan