Summering 2016

 

Äntligen är 2016 år säsong slutsummerad. Vi har flera saker att glädja oss åt. Ett nytt 4-års rekord av L.A. Knock Out  1,47,7 och dessutom 10st 4-åringar som presterat tider under 2-min.

Bland 3-åringarna är det två russtravare som gått under 2-min H.G. Loreen och Skotts Toddy. Det roligaste med 3-åringarna är att antalet som varit ute på tävlingsbanan ökat jämfört med förra året.

Vi fick ytterligare en russtravare som passerade magiska 200.000Kr i insprungna pengar, det var Thyra Tyrann som lyckades med denna fantastiska prestation.

Vi fick närmare 50st nya 2-min russtravare visserligen inte bara i Sverige utan även Norge och Finland inräknat. Fäder till dessa nya 2-min är alla svenska hingstar och den som dominerade som fadershingst är Tyson II med inte mindre än 10 avkommor som passerade gränsen.

 

För framtiden har vi en del att fundera över och då måste vi titta bakåt i backspegeln.  2001 hade vi ca 650 russtravare som tävlade och det har idag sjunkit till ca 550st svenska hästar, fortsätter denna nedgång kommer det att bli allt svårare att fylla loppen och risken finns att antalet tävlingsdagar på sikt minskar. 

En annan sak är att åldern på de kuskar som kör russtravarna har minskat, inte så att yngre kuskar får köra utan de äldre kuskarna över 15 år har minskat i antal vilket även förklarar varför antalet hästar minskat.

Detta har naturligtvis flera orsaker men det viktigaste tror jag är att det är möjligt att ta storhästlicens redan det år man fyller 16 år och att ponnytravet som helhet numer enbart ses som en barn- och ungdomssport. 

 

Under hösten kunde man på sociala medier se ett upprop inför kommande förbundsstämma om att göra det möjligt för kuskar äldre än 25 år att fortsätta tävla med russtravare.

Kan detta göra att antalet tävlande kuskar ökar och att antalet hästar också ökar är detta absolut något positivt både för ponnytravet och för uppfödningen av russtravare.

Den som tycker att ponnytravet enbart skall vara till för våra yngre kuskar skall läsa förslaget en gång till, det innehöll nämligen ytterligare ett förslag, att vissa lopp skulle vara enbart för kuskar under 18 år. Jag hoppas att man ute i klubbarna tänker till så att vi inte fortsätter tillbakagången av antalet russtravare och ponnykuskar på tävlingsbanan.

En annan sak som är en fara för framtiden är att de russtravhingstar som är i aveln börjar bli mycket gamla, för dagen har vi bara fyra russtravhingstar yngre än 15  år med rekord under 2-min i avel.

Även detta hänger till viss del ihop med att kuskarnas aktiva år som russtravkuskar är få. Skall man bara tävla sitt russ enbart några år tänker man inte långsiktigt, det är nu och enbart nu som gäller. Att tänka på en förlängning och ev. avel för sitt russ finns inte med i bilden.

Var rädd om era russhingstar och har de presterat bra på travbanorna bör de absolut visas på avelsvärdering. Vi behöver fler russtravhingstar i avel.

Nu kämpar vi framåt för en ökning av ponnytravet!

 

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan