Planera inför 2019

Dags att tänka på och lägga upp planerna för nästa säsong.

Ser man på ponnytravet idag så har det de senaste 10 åren skett en stor förändring i och med att det idag är möjligt att gå direkt från shettislöp till att köra storhäst.

Ponnytravet och speciellt russtravarna har därigenom förlorat en del dragningskraft på tonåringarna inom travsporten. En effekt av detta är att allt färre satsar på att ta fram en unghäst och träna upp och tävla, och därmed är också intresset från de som tävlat/tävlar med ponnytravare att ta sina ston med goda travprestationer till avel för att själva föda upp en framtida stjärna mycket litet, man vill bara tävla de få år som är aktuellt med russtravare. 

För att russtravarna skall behålla och förbättra sina goda travegenskaper i framtiden, och för att ponnytravet skall leva vidare och utvecklas, gäller det att rätt individer används i avel.

Tittar vi på de  25 snabbaste stona bland russtravarna 2018, som samtliga har travat snabbare än 1,50,0  är 18 st av 25st. 10 år eller äldre.

Dessa ston skall absolut tas till avel så fort som möjligt, väntar man till de är 19 år gamla är det mycket illa och i mitt tycke alldeles för sent. 

De snabbaste 3-och 4-åringarna har idag utmärkta härstamningar både på fädernet och på mödernet för att trava fort. Men det gäller att planera för framtiden. 

SPTFs prestationspremie till hingstar som som 3- eller 4-åringar presterar godkända tider på travbanan har hittills givit ett magert resultat bland russtravarna, endast en 3-åring hingst har klarat tidsgränsen och ingen 4-åring. Vi får hoppas att det blir fler hingstar framöver som klarar tidsgränserna, och framförallt att inte alla hingstar kastreras i tidig ålder. 

När det gäller hingstar i avel så har vi idag några mycket bra förärvare men de börjar bli till åren och nytillskottet är alldeles för magert.

För att en hingst skall hinna med att visa sig duglig som travförärvare så gäller det också att de får avkommor så tidigt som möjligt, så att man ser att avkommorna också kan trava fort.

 Börjar hingstarna att betäcka vid 12-15 års ålder hinner de inte få avkommor som visar vad de kan på tävlingsbanan innan hingsten är för gammal för att få fler avkommor.  

Så inför 2019 ser vi fram mot att många av de snabbaste stona tar plats i avelsboxen och får många förstklassiga russtravare ut på tävlingsbanorna i framtiden.  

Den regel som alltid gällt när man håller på med prestationsavel är ” Para det bästa med den bästa och hoppas på det bästa” och i detta fall när det är ponnyer till travet är det travprestationerna som är viktigast. Att en hingst får höga poäng på travet vid avelsvärdering är inte samma sak som att den kan trava fort, tyvärr många gånger tvärtom. 

Nu ser vi fram mot nya duktiga russtravare ut på travbanorna. Lycka till.

 

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan