Inför travsäsongen 2017

Äntligen kan man söka

Att ST äntligen fått in ponnyerna i sportsystemets söktjänst är det mest positiva som hänt för ponnytravet de senaste 20 åren.

Vi alla ponnytravvänner ställer oss upp i gemensam kör och ropar ÄNTLIGEN.

Att enkelt kunna söka på hästar och avkommor till både hingstar och ston kommer i förlängningen att ge ponnytravet en stor skjuts framåt. Den som är ute efter en ponny till travet behöver inte tro på hästhandlare som är duktiga på att prata för sin vara utan kan titta efter fakta.

 

Avelsvärdering

Vi har i dagarna avelsvärdering av russhingstar och här kan jag verkligen beklaga att russtravarna är väldigt dåligt representerade. Inte en enda hingst som visas har presterat en tid på banan under 2-min. Det är visserligen en av hingstarna som närmar sig 2–mingränsen men att göra det som 5-åring är i ärlighetens namn inte tillräckligt om russtravarna skall behålla och utveckla sina framsteg på travbanorna.

Det räcker inte med att härstamningen är den bästa på godkända hingstar om de inte visar att de kan trava snabbt på travbanan.

Så för framtiden, spara hingstarna som hingstar och tävla med dem och framförallt de som visar sig bra på tävlingsbanan skall naturligtvis visas på avelsvärdering.

Nu är det så att hingstarna behöver inte vara ”godkända” för att användas i avel men det är en mycket stor fördel om de har visats på avelsvärdering, se mer på  www.russtravare.se/408240220

 

Tyvärr har tendensen under ett flertal år varit att kastrera hingstarna för att tävla, men för att i framtiden ha bra och snabba russtravare är det nödvändigt med ett tillskott av nya snabba russhingstar i aveln.

 

Jag förstår att de flesta bara tänker på sina tävlingsår inom ponnytravet, och det är stor press att så fort som möjligt gå över till storhästar, och då finns inte framtiden för russtravarna med i bilden. Vi måste tänka om, om vi i framtiden skall ha världens bästa russtravare i Sverige.

Det måste bli mer attraktivt att bli kvar i ponnytravet så länge som möjligt, och det kan bara göras med en rejäl statuslyftning för ponnytravarna.

ST har på många sätt närmat ponnyerna till storhästvärlden, som tidigare nämnts med sökfunktionen och nu även med bestraffningsprinciperna, men det behövs på fler håll bland annat prispengarna som stått stilla de senaste 20 åren, något som absolut inte accepterats inom storhästvärlden.

 

Vårens proppar

Skall alla hästar i varje lopp ha samma chans att vinna, eller skall man se det i ett större perspektiv.

Jag tycker att en rimlig rättvisefaktor skulle vara att hästar som har presterat ungefär samma tid (rekord) borde ha chans att tjäna lika mycket prispengar.

 Det är detta som man utgått från när det gäller våra stortravare. 

När man tittar på propositionerna för mars och april är det helt klart en tillbakagång till tidsproppar. Av 132 propositioner utskrivna för kat-B är bara 57 utskrivna med tillägg efter pengar.

Men varför är lägsta loppen utskrivna för hästar med så hög prissumma som 3-4000Kr

Det borde vara max 2000kr och ibland betydligt lägre maxprissumma för nykomlingarna.

Nykomlingarna har dessutom svårt med lopp eftersom ”Specialaren” kräver minst 10 starter för att få vara med, många fyra- och femåringar är nu utestängda från dessa lopp. 

I lopp med tillägg efter tid oavsett om det är rekordhandicap eller ”specialare”, tas inte alls någon hänsyn till att likvärdigt snabba hästar skall ha möjlighet att tjäna lika mycket i prispengar. Det gäller i stället att köra taktiskt för att vinna så mycket som möjligt.

Se mer i taktikboken  www.russtravare.se/34644673

Att argumentera för den oinvigde om tidshandicapningens förträfflighet är tacksamt för det låter så bra att alla hästar står i loppen efter vad de presterat tidigare och att alla har chans att vinna.

Visst låter det bra, men tidshandicapningen ger en otroligt stor fördel för de hästar som kan trava snabbt och vi kommer aldrig att hindra någon att ha en ponnytravare med mycket hög kapacitet och mycket reservtid sparat utan att visa det i lopp.

Fortsätter vi med tidshandicap kommer vi ha många kapabla hästar som inte kommer att visa hur fort de ”kan” trava.

Skall ponnytravarna och ponnytravet bli erkänt som en del av travsporten måste vi acceptera och rätta oss efter de principer för tävling som stortravet tävlar efter.

Att trava med russtravare började för länge sedan då på samma villkor som att trava med stortravare och dit måste vi komma tillbaka.

 

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan