Lilla Elitloppet 2017 en succe

Årets höjdpunkt på travåret är avklarad. Elitloppshelgen på Solvalla är avklarad och när russtravarna tävlade på travovalen blev det verkligen ett spännande lopp.

Detta lopp var verkligen den bästa reklam som russtravarna någonsin kunde få.

Ett stort grattis till Fantom och kretsen runt honom. Tyra Tyrann spurtade till en andraplats även hon efter galopp och X-krut som var med i täten länge blev trea.. Att klara upphämtningen som Fantom och Thyra Tyrann gjorde efter galopp i början av loppet visar på klass och båda fick trava betydligt snabbare än vad sluttiden visade

Startlistan till Lilla Elitloppet ger tillfälle att fundera över framtiden för russtravarna.

Vi börjar med det positiva, av loppets åtta deltagare är tre hingstar godkända och registrerade i russtamboken enligt russavelsförenings rasvisa krav, Fantom, Ernst Ronaldo och Ernst Rivaldo. Det bäddar för att vi i framtiden skall kunna få fram nya bra russtravare.

Av de åtta startande har fem Tyson II som far, varav tre helsyskon.

Det som är tråkigt är att vi i Sverige inte har någon hingst efter Tyson II i avel trots att han är den hingst som lämnat flest 2-min travare både i antal och procentuellt, orsakerna till detta är säkert flera. Det är besvärligare att ha en hingst som tävlingshäst och eftersom de aktiva åren med russtravare har blivit betydligt färre med åren så finns det ingen anledning för den aktive att tänka på nästa generation russtravare.

För att bevara och förbättra russtravarna och deras travegenskaper måste vi vara rädda om de russ som visar stor talang på travbanan och spara dem som hingstar och visa dem vid avelsvärdering.

Sverige har som ursprungsland en unik travare som vi måste vara rädda om. Vill du veta mer om bakgrunden kan du läsa på www.ponnytravhistoria.se

 

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan