På upploppet 2017

På upploppet 2017

 

Årets Klassiska segrare

Så har då 2017 års travsäsong kommit in på upploppet.

För russtravarna har årgångsloppen klarats av och vi kan återigen konstatera att det är välstammade individer som segrat i de klassiska loppen.

Sprintermästaren och Derby vanns av Skotts Toddy,  5-årsBaggen och Femårsmästerskapet av Zahlma och Kriteriet av H.G. Hilda.

Det som dessa vinnare har gemensamt är att mödrarna visat fartresurser av yppersta klass och att de satts i avel i tidiga år. Skotts Toddys mamma är Ljungens Tindra rek idag 1,42,2. Zahlmas mamma är Zabine rek 1,42,1 och H.G. Hilas mamma är Kålmans Pärla rek 1,51,4 (fortfarande Svensk rekordhållare för 3-åriga ston auto 1,54,3a).

Vi måste vara rädda om våra fina ston som tävlar och presterar fina resultat på tävlingsbanorna och använda dom i avel för att våra russtravare framöver skall fortsätta att springa fort på travbanorna.

 

Prispengarna

Det som däremot är mycket tråkigt med årgångslopp och mästerskapslopp är att utvecklingen av prispengarna är obefintlig. Vi ser hur varmblods- och kallblodstravarnas prispengar ökar, men när det gäller russloppen är ökningen 0. Eller vad sägs om följande: 1985 var segerpremien i Ponnyderbyt 2500 Kronor, 1993 4000 Kronor och 1997  5000 Kronor. Och idag 20 år senare är fortfarande segern värd 5000 Kronor. Jämför vi med varmbloden så var segerpremien 1985 500.000 Kronor och är idag 2.000.000 Kronor med möjlighet att få 4miljoner Kronor. Utan tvekan borde segerpremien idag ligga på minst 10.000 Kronor för russtravarna.

Vad ytterligare är när det gäller prispengar i russloppen är att på några banor har man enligt uppgift sänkt prispengarna med de aktivas samtycke för att minska tilläggen i lopp med tillägg efter prissumma. Det borde vara tvärt om, kämpa för att öka prispengarna för idag kostar det betydligt mer att ha en ponny än vad det gjorde för 10-20 år sedan.

 

Var tog divisionssystemet vägen?

Divisionssystemet var utan tvekan en mycket bra satsning. Tyvärr mottogs den med skepsis av många, men en förändring tar tid att gå in i tankarna hos de flesta aktiva. Divisionssystemet måste tillbaka för att vi skall få en utvecklande tävlingsverksamhet med våra ponnytravare, trav är en tävling mot andra.

Specialaren som egentligen är en tävlingsform där man tävlar mot sig själv, att överträffa tidigare egna resultat, och intervallhandicap har fått alldeles för stor omfattning för att föra ponnytravarna framåt.

Att lopp utskrivna efter prissumma skulle varar orättvisa och ge snabba hästar en enkel fördel i loppen är en alltför snabb slutsats, vii hör många gånger att lopp med tillägg efter pengar stänger ute de långsammaste hästarna, inget är mer felaktigt.

De får chansen när hästar som vinner klättrar upp i klasserna och försvinner ur lägre division.

Se nolloppet Kat-B på Halmstadtravet den 7/10, där är ett praktexempel på att alla kan vara med.

Det är tävling vi håller på med och då får vi acceptera att de snabba ponnyerna vinner.

Det skall inte vara så att den som är orutinerad och kör sin ponny så fort den kan och kanske vinner med 100 meter kör bort sina chanser att vinna framöver, för det är det som händer med tillägg efter tid. Fler lopp med tillägg efter pengar behövs för att föra ponnytravarna framåt.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan