Framtidstankar

2017-11-20

Framtiden för ponnyerna inom travsporten

 

Hösten har infunnit sig i hela landet och i norra delarna är det redan vinter. Tävlingarna med våra ponnytravare har i stort sett lagts på is i väntan på våren. För de aktiva är det återhämtning och vinterträning som gäller, för våra företrädare inom föreningslivet och för beslutande, som idag är ST, är det framtidsplanering som gäller.

För att ta beslut om framtiden så får man titta bakåt så att man inte bara står och stampar på samma ställe. Vad är det då som känns viktigt för framtiden.

 

Det först jag tänker på är en rent språklig fråga. Jag tycker att vi skall ta bort att vi tävlar i ”ponnytrav”. Vi tävlar i ”trav” med våra ponnyer. Detta är naturligtvis en struntsak, en lek med ord, men skall vi känna att vi är en del av den svenska travfamiljen är det viktigt att de som tävlar i trav med ponny känner sig som en del av Svensk Travsport.

Dessutom har ”ponnytrav” för de som inte är insatta blivit synonymt med 8-10-åringa kuskar bakom en Shettistravare. De som är insatta vet däremot att vi har och under många många år  har haft russtravare som sprungit lika fort som de långsammaste kallblodstravarna gjort på tävlingsbanan.

 

Det viktigaste är dock prispengarna. Vi kan konstatera att prispengarna för ponnyer inom travet inte har ökats i samma omfattning som det gjorts för våra varmblodiga och kallblodiga vänner.  Det är dags för en rejäl justering.

ST ser, efter vad jag kan förstå, ponnyerna enbart som en inspark för att börja köra storhästar, men vi kan inte få våra ungdomar att engagera sig i travet med storhästar om vi inte har ungdomarna kvar i travsporten.

För ett antal år sedan konstaterade man, att våra ungdomar som körde ponnyer var så duktiga kuskar så att dom gott kunde köra storhästar också, och vips infördes F-licensen, ungdomarna var helt plötsligt accepterade att köra ordinarie travlopp och med totalisatorspel.

Hur har då detta utfallit? Efter en trevande inledning ökade snart antalet F-licensierade kuskar till ca 135 st, men vad hände sedan? I år 2017 har antalet sjunkit till ca 98 st och av dessa är det 26 som bara fått ett eller två tillfällen att köra lopp med storhäst under året.

Vad har då detta med prispengarna i ponnyloppen att göra? ”Status och kostnadstäckning”.

F-licensen infördes för att ge ungdomarna tillfälle att köra i lopp men när de nu inte får den erfarenheten med stortravarna är det nära till hands att de tröttnar helt på travet.

Det vore faktiskt bättre att de var kvar och körde ponnyer ytterligare några år, dels för att vara kvar i travsporten och dessutom för att få mer erfarenhet av travsporten.

 

Varför inte russlopp med totalisatorspel och högre prispengar och där kräva F-licens av kuskarna.

Detta skulle ha flera positiva effekter, F-licenskuskarna skulle få fler tillfällen att köra ”riktiga lopp”, fler ungdomar skulle ta F-licens och sist men inte minst ökade prispengar så att det är intressant att fortsätta tävla med russtravarna, kostnaderna att hålla häst har ökat för alla.

Detta borde öka statusen för att köra ”trav” med ponny. Vi har kört trav med russ lika länge som vi kört trav med kall- och varmblodstravare i Sverige. Låt oss vara rädda om alla våra travhästar!

 

Bengt

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan