Säsongen 19 närmar sig

Så har jag äntligen summerat 2018 års statistik för russtravarna. Återigen kan man konstatera att det är mycket välstammade unghästar som placerat sig högst i listorna över snabbaste russtravare. Under året har vi  också sett ett nytt Svenskt rekord när Thyra Tyrann i Kalmar noterade 1,34,9

 

För att vi i framtiden skall ha lika bra och helst ännu bättre och snabbare russtravare gäller det att vi får in rätt och tillräckligt många bra travindivider i aveln. Så här i början av året är det avelsvärdering av hingstar, tyvärr är det mycket magert i år med hingstar som skall visas som har bra travprestationer i bagaget.

Att det är så har flera orsaker, det är betydligt enklare att ha en valack i stallet än en hingst, men många duktiga russtravare har under åren visats på avelsvärdering utan att få grönt ljus för att föras in i ”stamboken enligt rasvisa krav”.

En ännu mer betydelsefull anledning är säkert Svenska Russavelsföreningens avelsplan där russtravarna fullständigt jämförs med övrig sport, men däremot poängteras att russet skall vara en häst för jord- och skogsbruk vilket ställer helt andra krav än på travbanan.

Skall man dra det lite längre så är travsporten ett sätt att rädda russets egenskaper som snabb vagnshäst, vilket man från Svenska Russavelsföreningen tydligen glömt trots att man har en utrotningshotad ras att bevara. Man bevarar inte en ras om man glömmer russets egenskaper.

 

Under årens lopp har det framförts idéer om att russrasen liksom kallblodstravarna, den f.d. Nordsvenska travaren,  borde delas så att man har en avdelning koncentrerad på egenskaperna att trava fort.

Det behövs ingen delning av rasen, 9000 serien finns och de russ som registreras där är russ de också. Jag har hört att uppfödare försöker skrämma köpare med att dessa russ i 9000 serien inte skulle vara startberättigade på travet, detta är totalt fel och det är raskoden 30 som gäller för russ som skall starta på travet.

För att behålla och förbättra travegenskaperna hos russtravarna gäller det att använda de snabbaste russtravhingstarna i i avel och tyvärr har avelsbredden när det gället russtravhingstar smalnat under åren så det gäller att ta tillvara de olika blodslinjerna som finns tillgängliga.

 

Svenska Ponnytravförbundet har instiftat en prestationspremie till russtravhingstar som visas på avelsvärdering och vi får hoppas att denna premie skall locka fler att behålla sina hingstar som hingstar och visa dem på avelsvärdering framöver.

En annan sak som SPTF gjort är att sammanställa ponnytravhingstarna med goda travprestation i PTHlistan, detta för att göra det enkelt för stoägarna att jämföra hingstarna vad gäller prestation och härstamning med prestation.

Nu ser vi fram mot en ny travsäsong med goda och spännande lopp på travbanorna och dessutom ser vi fram mot nya små kommande stjärnor i fölhagarna.  Lycka till

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan