Hur ser framtiden ut för ponnytravet

Hur ser framtiden ut för ponnytravarna?

 

Så står vi inför en ny tävlingssäsong med våra ponnytravare. Förhoppningarna är många om fina tävlingar och bra resultat, men hur ser framtiden ut om vi blickar lite längre fram än de närmaste året?

Vi har några ingredienser som är viktiga för att vi skall ha en positiv framtid, ponnytravare, ponnykuskar och hästägare.

När det gäller hästarna så har vi i dagarna avelsvärderingar för att välja ut hingstar till russaveln. Det är halvt dystra siffror när vi tittar på vilka hingstar som är anmälda till avelsvärderingarna, det är en fyraåring som klarade att vara berättigad till prestationspremie bland russhingstarna och en (1) äldre hingst med goda travprestationer, vi får verkligen hålla tummarna för att de får domarnas godkännande.

Tittar vi på den första avelsvärderingen som var på Gotland,  där visades några treårshingstar med spännande härstamningar för travet, men dessa hingstar fick i sin bedömning så låga poäng för sina ben att de inte skulle blivit godkända även om de totalt fått över 40 poäng.  Är  man  illvillig skulle man säga att det är för deras fina travstam  som de inte skall in i ”Stamboken enligt rasvisa krav”.

Vi får hoppas att ägarna till dessa välstammade hingstar, när det gäller travstam, att de behåller hingstarna som hingstar i alla fall. Med goda prestationer på tävlingsbanorna är dessa hingstar väl värda att användas i avel. Att hingstarna inte är godkända enligt ”rasvisa krav” är inte samma sak som att de inte får användas i avel, för det får dom sedan mer än 30 år tillbaka i tiden.

 

Hur är det då med kuskarna, ja idag ser vi hur ungdomar från ena året bakom shettistravare och nästa år sitter de bakom stortravarna på tävlingsbanan. Jag ser här en stor risk för att russtravarna kommer att tappa i attraktionskraft om inte något görs åt detta och vem vill investera i en russtravare om man direkt siktar på en storhästkarrär.

Vi har duktiga unga ungdomar som tävlar med storhästar och jag ser absolut inte något fel i detta, det är många gånger ungdomar med föräldrar som är aktiva inom stortravet och helt naturligt.

Det som jag ser som en fara är att de ungdomar utan denna koppling upplever att ponnytrav enbart är för de yngre ungdomarna och tyvärr lämnar travet eftersom det inte är tillräckligt  häftigt med ponnytravare. Jag tror att ST tyvärr har svårt att ta in detta, men de borde de verkligen göra om man skall rekrytera nya till travsporten.

Här har vi något för den tillträdande ponnyansvarige inom ST att jobba med. Russtravarna borde tas tillvara på samma sätt som vi slår vakt om våra kallblodstravare.

Vi har exemplet Visbytravet där tidigare russloppen var jämställda med varmblodsloppen och det var spel även på russen, ungdomarna kände att de var en del av travsporten, idag ser vi att många russlopp på Visbytravet har få deltagare och många lopp ställs dessutom in i brist på tävlande. Det är lite parodi att Visbytravet fick utmärkelse för bl.a sin fina ungdomsverksamhet, det skulle de ha haft många gånger tidigare inte nu.

 

Jag anser att russtravarna med sin historia som travare borde ha en betydligt högre status inom travsporten, ända fram till 1950 talet var det vuxna som körde russen och utan russtravarna är det ovisst om Visbytravet funnits på kartan idag. Ja det har körts travtävlingar på Gotland sedan 1905 så det var ca 50 år av vuxna kuskar bakom russen.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan