Ny ponnysamordnare

Vi får gratulera Elin Larsson till det nya jobbet som ponnysamordnare på Svensk Travsport. 

Det är en viktig post inom travsporten som Elin skall ta sig an och många frågor att ta tag i.

Vi önskar dig lycka till med din viktiga uppgift inom svens travsport. 

Vi som kunnat följa ponnytravets väg in i Travsportens Högborg kan konstatera att det blivit både plus och minus för ponnytravets del. Ponnytravet finns med i de officiella sammanhangen, vi kan söka på resultat, kuskar, tränare, uppfödare och hästar som aldrig tidigare.

Utbildningen av kuskar sköts professionellt via travskolor och tävlingar med funktionärer som inte är föräldrar.

Vi hoppades att våra aktiva ungdomar och ponnyer skulle bli uppmärksammade för sina prestationer på travbanorna, och visst blev ungdomarna uppmärksammade, så uppmärksammade för sina prestationer i sulkyn att men införde F-licensen så att ungdomarna kunde köra i storhästloppen i stället. Ponnyerna däremot skulle hållas på armlängds avstånd trots att vi har ett antal ponnyer som travar lika fort som det körs i en del kallblodslopp.

Intresset bland de äldre ungdomarna att köra ponny har därmed avtagit en hel del, det ärt inte många tonåringar som vill bli hopblandad med en barnverksamhet. 

Jag har genom åren tjatat om att höja statusen på ponnytravet, jag var själv med vid en sittning med tidigare basen för ATG när totalisatorspelet togs bort på russloppen på Visbytravet, SPTF blev då muntligen lovat att spel på russloppen skulle komma tillbaka när ATG hade uppgraderat sina datasystem. Tyvärr blev det inget av detta och SPTF verkar inte prioritera detta heller. 

Att höja statusen kan göras på många olika sätt, även genom att sänka krav. Det som skulle kunna göras är att kuskarna skulle kunna komma in i tävlingsverksamheten lite tidigare i sin utbildning genom att först köra ett antal lopp på så kallade heldagar för ponny. Att få köra lopp på stortravsdagar skulle däremot kräva ett antal lopp först körts på ponnydagar. 

Listan på förbättringar för ponnytravarna skulle kunna göras lång men några saker är, propositioner, tävlingsupplägg med tävlingsdagar, ex.vis är dubbeltravhelger något som kanske spelat ut sin roll. Dubbeltrav kan väl vara motiverat som Wången och Östersund eller Visbydagarna i samband med 5-års Baggen, för övrigt skulle det vara bättre med fler tävlingsdagar utspridda, har du inte din häst klar till dubbeltravet missar du flera starttillfällen. 

Jag ser med glädje att vissa travsällskap höjt prispengarna i lopp tillsammans med storetrav men många verkar tro att det inte kostar något att ha ponny. 

Utan tvekan skulle russloppen helt kunna jämföras med kallblodsloppen inom svensk travsport. Russtravarnas historia är lång och förtjänar att tas på allvar, vill du veta mer så hittar du på www.ponnytravhistoria.se .

 

Bengt W

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan