Sprintermästaren 19 /Dubbeltrav

20190706 

Full fart på våra ponnyer 

Så har vi tävlingssäsongen 2019 i full gång och det första årgångsloppet för våra russtravare Lilla Springermästaren är avklarat. Vi fick se en tuff fight mellan Vikas Rocella med Emma Fahlström i sulkyn och Gransjöns Tornado med körande Isabella Legl-Bååth.

Det var den förstnämnda som lyckades hålla undan till seger som noterades till 1,56,5a i kraftigt regnväder. Tyvärr ådrog sig båda ekipagen startförbud på grund av orent trav vilket kan tyckas lite onödigt. Men vi ser fram mot nya lopp och vältravande hästar, för överforcerade hästar bygger inte bra individer för framtiden.

Att våra goda ponnytravare inte står särskilt högt i kurs hos travsällskapen kan konstateras när man i Halmstadprogrammet Sprintermästardagen inte lyckas få rätt på tidigare års vinnare av Lilla Sprintermästaren utan blandat ihop A- och B-ponnyer fullständigt, det är beklagligt och det känns som att ponnyloppen verkligen arrangeras med vänster hand.

 

Dubbbeltrav

Tävlingssäsongen bjuder på många dubbeltravshelger. Att dubbeltrav i den omfattning som är i år tycker jag inte tillför sporten särskilt mycket positivt. Jag kan egentligen bara se två tillfällen då det är befogat med dubbeltrav dels Östersund-Wången och på Gotland i samband med 5-års Baggen.

För det första skall det ordnas med övernattningar för hästar och kuskar. Sedan är det det rent pedagogiska till våra ungdomar. Är det rätt att låta hästarna gå dubbla lopp och sedan göra det igen efter bara en dags vila emellan? 

Ytterligare är, har du inte din häst klar för tävling av någon anledning så missar du helt plötsligt två tävlingsdagar på hemmabanan. Ex.vis om du skall kvala din häst så missar du kanske alla tävlingstillfällen på hemmaplan det året, hade det däremot varit en hel tävlingsdag och nästa heldag kommit om 3-6 veckor hade man åtminstone kunnat vara med den andra tävlingsdagen. 

Skall vi locka nya till travsporten så skall vi se till att det finns anledning att skaffa häst att tävla med, man skaffar inte egen tävlingshäst för att tävla någon enstaka gång och alla vill inte ligga på vägarna och transportera hästar långa vägar särskilt inte om man är nybörjare inom travsporten.

Men det kanske är så att ST vill att det bara skall vara travskoleponnyer som tävlar för att omedelbart kasta in ungdomarna i stortravet. Detta upplägg med dubbeltrav och dubbla starter varje dag ger då fyra(4) travskoleelever möjlighet att tävla med samma ponny under en dubbeltravhelg. I så fall tror jag att man gör ett stort misstag och fullständigt bortser från att lära eleverna på travskolorna om god djurhänsyn. Eller är STs tankar att våra stortravare skall matchas på samma sätt för att fylla loppen med stortravare, lopp som idag börjar bli glest besatta.

Jag hoppas på en annan syn på upplägget av tävlingsdagarna till nästa år. 

När STC på 1990-talet började engagera sig för ponnytravarna blev det ett stort uppsving och många nya kom in i sporten, men utan en fortsatt aktiv, positiv och statushöjande insats och en inställning att det är travsport det handlar om känns det som luften håller på att gå ur ponnytravet. Jag säger ”skärpning ST”. 

Vi ser fram mot nya goda tider för travsporten och ponnytravet 

Bengt W

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.05 | 15:03

Hej Bengt,
Jag ser att du lagt in Tirana på 3-åringslistan trots att hon inte startat. Nåväl, hennes mamma Kålmans Primavara har som rekord 1.48,7.

...
12.05 | 13:04

Namnlöse har nu nytt rekord 1:49,9 så han borde ju flyttas hit till hingstarna som har bättre rekord än 1:50,0 :D

...
29.01 | 17:10

Tells Vivan har gått 2.00,7 vid seger i sin sista start för året.mvh Elin

...
02.07 | 21:06

Funderar över varför akilles c.v ligger på 13 platts när hans tid är snabbare en den som ligger på 12 e platts bland 3 åringarna

...
Du gillar den här sidan