Framtidens russtravare

.

Spännande framtid

 

Årets avelsvärderingar har redan börjat men vi har den stora samlingen i Skara framför oss.

Ur travsynpunkt har vi mycket att glädja oss åt när vi läser vilka hingstar som är anmälda, det är många hingstar med utmärkt stam för travet.

De hingstar som är mest intressanta är 4år och äldre och som har tävlingsmeriter med i bagaget, anledningen till detta är att travkapacieten/egenskaperna är något som skall bevisas, för tyvärr har vi genom åren några mycket välstammade hingstar som inte levererat i aveln eller på travbanan vad gäller travegenskaper. Det som många missar när man visar treåringarna är att man då inte har några extra prestationspoäng att lägga till för att få hingstarna godkända enl ”rasvisa krav”.

Att en hingst blir godkänd är inget självändamål utan vi vill se hingstarna i avel och att avkommorna kommer ut och visar upp sig på travbanorna. Tyvärr ser vi att många hingstar får alldeles för få eller inga avkommor alls i tidig ålder, vilket är nödvändigt för att föra aveln framåt.

 

Tittar vi på den hingst som varit mest framgångsrik i avel under ett antal år på senare tid så är det Tyson II.  Tyson II debuterade på travbanan som treåring med ett mycket långsamt rekord men med segrar ( taktikkörning för tidshandicap) som fyraåring fick han rekord 1,55,3 och som femåring 1,48,9. Han tävlade inte som sexåring utan verkade då helt i avel och fick inte mindre än 18 avkommor födda 2002 som med goda travresultat kunde visa sig på travbanorna när Tyson II var nio år.

Tack vare detta upplägg blev Tyson II mycket attraktiv som avelshingst och far medan han fortfarande hade många år kvar i avelsboxen.

Låter vi hingstarna vänta med avelsarbetet tills de tävlat färdigt hinner inte avkommorna visa vad de går för innan hingstarna många gånger är alltför gamla, och vi för inte travaveln framåt.

 

Nu håller vi  tummarna och hoppas att vi får in några nya russtravhingstar i avel och att de används i avel så snart som möjligt.

 

Det är inte bara hingstarna som för aveln framåt utan vi har många duktiga ston och vi kan glädja oss åt att det genom åren är inte mindre än 68 st med rekord snabbare än 1,50,0 som varit eller är i avel. Vill du se dessa ston finns de på www.russtravare.se/408240233

Ponnytravhingstarna finns här www.pthlistan.se

 

Läs gärna mer om trav med ponnyer på www.ponnytravhistoria.se

 

 

Bengt W

20210410