Äntligen

Äntligen 

Äntligen är våra ponnytravtävlingar i gång och vi hoppas att årets ponnytravsäsong skall bli lite längre in på hösten än vad förra året blev. 

Jag ser till min glädje att propositionerna innehåller en hel del lopp utskrivna med tillägg efter pengar. Det är naturligtvis som vanligt att många skriker i högan sky och talar om att det är bara tidshandicap som är det enda rätta för att de långsamma hästarna skall kunna vara med och tävla och att alla kör sina hästar så fort de kan. Tyvärr är det inte så. Jag skall försöka bena ut en del saker som jag tycker att många missar. 

Det hörs synpunkter att det skall skrivas ut lopp med långsamma grundlag för att de långsamma hästarna skall ha en chans att vara med.

Då säger jag lättlurade..

Det som händer är att de ekipage som inte kommit så långt i sin träning men vill starta kommer att möta de som har betydligt snabbare hästar utan rekord. De långsammaste hästarna kommer då med all sannolikhet att springa så snabbt de bara kan och få ett långsamt rekord som är snabbare än grundlagen utan att få någon framskjuten placering och i kommande lopp kommer dessa ekipage att direkt stå med tillägg och därmed ha det lite tuffare i konkurrensen i loppen framöver och på nytt möta hästar som startar på grunddistansen och som springer fortare och återigen hamnar dessa lite långsammare hästar i bakvattnet.

Naturligtvis är detta inte bara i de långsammaste loppen som detta inträffar utan det sker en bra bit upp i klasserna när det är stora rekordsänkningar. 

Varför skulle då lopp med tillägg efter pengar vara bättre?  Jo i dessa lopp blir de oplacerade inte tillbakaflyttade oavsett hur fort de springer och har därmed chans att få revansch i senare lopp.

Naturligtvis gäller inte detta enbart de långsammaste loppen utan det gäller även om din häst sänker rekordet mycket en bra dag när förutsättningarna är maximala för att springa fort.

Jag har även kunnat konstatera att många som hävdar att tillägg efter pengar i ponnyloppen är förkastligt verkligen skulle vinna på att loppen köres med tillägg efter insprungna pengar.

Men som vanligt är det svåraste som finns att tänka i nya banor. 

Jag har varit med länge i sporten och genom åren sett föräldrar som på upploppet skriker till sina barn att de skall sakta ner och inte vinna med för många meter, eller sett de rutinerade kuskarna som 500 meter före mål haft en ledning på 100 meter för att i mål vinna med så lite som möjligt och hästen knappt haft styrfart över mållinjen. 

Vi hade en tid när vi skilde på auto- och voltlopp på så sätt att i voltloppen var det bara voltrekordet som var handicapgrundande. På ett höstmöte på SPTF var en förälder med vars barn var i topp i landet i vinnarlistorna. Familjen hade hästar där rekorden skilde upp till 25 sekunder där voltrekorden var långsammare jämfört med autorekordet.

 Många tyckte naturligtvis att detta inte var särskilt sportsligt men pappan stod livligt på sig att det var helt i sin ordning med så stor skillnad. Som väl var blev han naturligtvis nedröstad och därefter har det blivit rekorden som är handicapgrundande oavsett auto- eller voltrekord när det gäller tidshandicap.

 

Eller följande som också visar hur de etablerad i toppen utnyttjat rekordhandicap för egen del eller för att lura konkurrenterna..

En liten berättelse från förr i tiden som visar hur man på bäst sätt slår vakt om sina egna fördelar med upplägget av propositioner i ponnytravet.

För ett antal år sedan när jag fortfarande var styrelseledamot i SPTFs styrelsen hände följande. Att det kan berättas nu är att båda ungdomarna har försvunnit från ponnytravet sedan lång tid tillbaka och föräldrarna likaså.

Vi i styrelsen blev uppringda en måndag på grund av att en pappa till ungdomen A hade hotat, på det allra grövsta, pappan till ungdomen E och lovat att han skulle jaga livet ur honom och hans barn om de visade sig på en travbana igen.

Till saken hör att båda ungdomarna var bland landets segerrikaste och båda tävlade om vem som skulle vara segerrikast i Sverige och båda hade gott om hästar som de tävlade.

Anledningen till den upprörda stämningen var följande:

I ett lopp där det gick otroligt fort i förhållande till hästarnas rekord kämpade båda om segern men strax före mål satte kusk E sin häst i galopp över mållinjen och blev därmed diskad. Hästen om kusk A körde satte ett nytt rekord med mycket bred marginal. Pappan till kusk A hade full koll på vad som hände och blev naturligtvis helt rosenrasande och därpå hotade pappa E på det grövsta och förklarade att kusken E hade förstört den resterande tävlingssäsongen för den hästen som A körde eftersom rekordsänkningen var alldeles för stor och detta alldeles i onödan.

Resultat av detta blev naturligtvis att pappa A blev kallad till ett möte på då STC för att förklara sig och bli varnad för sitt otroligt dåliga uppförande. Till detta möte på STC var både Curt Andersson som vid tillfället var högsta tjänsteman på STC och från SPTF var Ulf Hell som ordförande i SPTF, Arne Florqvist och undertecknad närvarande tyvärr hade Mickel Johansson förhinder och kunde inte närvara.

Mötet slutade i att pappa A lugnade ner sig och lovade att inte ta livet av pappa E. 

Som en liten fortsättning på historien var jag på en bana och samma sak upprepade sig men hästen som kusk E körde blev inte diskade. I det fallet stegade jag naturligtvis fram till kusk E och gratulerade till en praktfull rekordsänkning och tyckte att det var synd att hon bara blev tvåa i loppet efter den stora rekordsänkningen men att hon hade tur eftersom hon egentligen skulle varit diskad för galopp i mål.  Kusk E var inte glad för mina gratulationer. 

 

Bengt W

20210520 

Se även www.ponnytravhistoria.se  här får du en en liten historielektion om hur vi travat med våra ponnyer sedan början på 1900-talet

              www.pthlistan.se  Ponnytravhingstarna i avel

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.11 | 17:21

Vilket bra förslag. Hoppas det går att genomföra

...
I går | 23:09
Taktikboken har mottagit 2
21.06 | 22:28
Fantastisk debut har mottagit 1
06.06 | 17:21
Derbybilder 2014 har mottagit 1
Du gillar den här sidan