vinnare o förlorare

Vi närmar oss slutet på tävlingssäsongen 2022 och börjar redan blicka framåt mot nästa ponnytravår.

Att blicka framåt och hur ponnytravet kommer att utvecklas i framtiden fick vi tillfället att fundera lite över vid den avelskonferens som anordnades av ST och SPTF.

Det som vi fick lära oss var att det är unghästarna som visar hur eventuella avelsframsteg görs när det gäller att få fram bra prestationsponnyer till travet. Med tanke på 2-min hingstarnas betäckningssiffror de senaste åren så kommer konkurrensen på tävlingsbanorna bli betydligt hårdare framöver.

Christina Olsson som är avelsexperten på ST framhöll hur viktigt det var att titta på hur unghästarna presterar för att välja rätt individer både till tävling och avel.

Christinas föredrag kan sammanfattas med att ”snabba individer som unghästar på tävlingsbanan är otroligt mycket mer värdefullt för avel än vad den som sliter och lyckas nå snabba tider först som äldre tävlingshäst är.”

 

När vi börjar sammanfatta tävlingsåret 2022 ser jag att mästerskapsloppen för våra årgångshästar är de mest spännande och vi kan bara gratulera vinnarna .

Vi börjar med femåringarna där den obesegrade Don Rafael P.D tog sin 12e seger i sin tolfte start, ett otroligt tävlingsfacit hittills.

I Derbyt för fyraåringar var det Trigger som tog en överlägsen seger. Det är verkligen roligt eftersom dessa båda hingstarna är avelsvärderade och framöver kommer att användas i aveln vilket stämmer mycket väl överens med Christina Olssons föreläsning för att få fram bra tävlingsindivider i framtiden . 

Men det mest spännande enligt mig är Kriteriet för treåringarna där Stenydal’s Lillja segrade.

Gemensamt för dessa tre segrare och även övriga placerade i loppen är att de har en härstamning med mycket goda travprestationsindivider både på fädernet och mödernet.

 

Tyvärr har vi ett antal förlorare i dessa lopp och då menar jag de som placerat sig längre ner i resultatlistorna eller blivit oplacerade men som gjort rejäla rekordsänkningar i loppen. Dessa förlorare förlorar inte bara detta lopp utan även i kommande lopp eftersom de flyttas bakåt i startlistorna i tidshandicaplopp på grund av sina rekordsänkningar. Att hästarna springer fortare i dessa årgångslopp är inte konstigt och skall absolut inte bara hänvisas till att det är autostart..

Hästar är flockdjur och springer helst i flock, vilket vi ser i hagarna när flera hästar busar tillsammans, detta gör att hästarna drar fram varandra till bra tider i loppen.

Hur skall vi då se på detta?

Jag tycker att dessa hästar skall få möjlighet till revansch i kommande lopp men så ser vårt tävlingsupplägg inte ut. idag.

Som det ser ut i dag så får de som är så korkade så de sänker rekorden utan att få en bra placering skylla sig själva och stå sämre till i kommande lopp.

Nu vill jag inte ha en återgång till att autorekorden skall gälla i autolopp och voltrekorden skall gälla i voltlopp. Vi hade det under en tid och det fanns hästar där rekorden skilde upp

till 30 sekunders bättre autorekord än voltrekord. Dessa hästar radade då naturligtvis upp segrar i voltloppen. Hästägarna till dessa hästar med så stora rekorddifferenser pratade naturligtvis för sina hästar, bla med förklaringen att det tog så lång tid att volta i starten, men det blev ändringar till att bästa tid oavsett startmetod skulle gälla i tidshandicaplopp.

Det är dags för en förändring så att det blir möjligt för dessa rekordsänkare att få revansch i kommande lopp utan att behöva smygköra i tio lopp för specialarn.  Snabba hästar måste få vinna och vandra uppåt i klasserna.

Jag är dessutom säker på att många av dagens vinnare på banan kan springa betydligt snabbare än vad de visar.

Vi måste sträva efter mer samlade startfält i loppn, när det skiljer 300-400 meter i starter ger det varken en bra bild av våra ponnytravare eller en bild av en seriös sport.

 

Bengt W

 

20221112