Vår bortglömda travarras

Vår bortglömda travarras

En förbisedd bit av Svensk Travsports kulturhistoria

Gotlandsrusset som travare har tyvärr fullständigt fallit bort i Svensk travsports historia trots att det har körts officiella russlopp anordnade av travsällskap under mer än 100 år.

Många har uppfattningen att trav med russ är en helt nutida aktivitet för ungdomar och för att skola in ungdomar till travsporten och att denna aktivitet startade på 1990-talet, ingenting är mer fel.

Dessutom har russet kommit lite i bakgrunden när man pratar om ponny som travar då tänker många på de minsta shetlandsponnyerna som dessutom har körts av våra yngsta ungdomar och man glömmer bort russet.

De första officiella travtävlingarna på Gotland genomfördes den 5 mars 1905 på Bogevikens is, det var två russlopp ett varmblodslopp och ett lopp för alla hästar som kördes denna första travdag på Gotland.

Officiella russlopp med totalisator fortsatte sedan vid alla officiella travtävlingar på Gotland. De landbaserade travtävlingarna på Gotland fortsatte sedan vid Hemse på södra Gotland och sedermera  Visby.

Dessa officiella travlopp med totalisatorspel på russen fortsatte fram till början på 2000-talet.

Ända fram till slutet av 1950-talet var det lika många russlopp som varmblodslopp på travdagarna på Visbytravet vid de officiella travtävlingarna.

Det speciella med russtravarna var även att kvinnliga kuskar utan övre åldersgräns tilläts att köra i russloppen, kvinnliga kuskar var inte tillåtna att köra i övriga travlopp i Sverige förrän i början på 1970-talet.

Att Svensk Travsport förbisett russtravarna är bara att beklaga. Läser man ”Travet i våra hjärtan” utgiven 2006 skriven av Olof Karlander och Mats Fransson finns russtravarna inte alls nämna.

Jämför man Gotland med många av travbanorna på fastlandet  så har många faslandsbanor betydligt kortare historia   (exvis. har Halmstadtravet inte ens funnits i 50 år och Kalmartravet och Mantorptravet har firat sina 50 år 2015).

Sverige och Norden är unikt i sin travhistoria. Vi har förutom varmblodiga travare även  kallblodiga travare, Från början hade vi en uppdelning av de kallblodiga travarna i i princip tre grupper, Nordsvenska travare, Norska Kallblodiga travare och den Finska kallblodiga travaren. Men varför har man från Svensk Travsport fullständigt ignorerat russtravarna?

Tyvärr är det inte bara Svensk Travsport som glömt bort att russet, förutom varmblodstravaren, är en av våra inhemska travarraser den andra inhemska rasen är kallblodstravaren.

Kallblodstravarnas företrädare med Sleipner i spetsen har lyckats betydligt bättre än russets företrädare att behålla och öka statusen för sin ras.

Även de som företräder russaveln idag, Svenska Russavelsföreningen, har glömt russets historia som travare och hanterar russtravarna med vänster hand.

Hade man från avelshåll agerat på samma sätt som med kallblodstravarna hade vi idag troligtvis sett betydligt fler russtravare som travat på samma tider som kallblodstravarna gör idag.

Russen har de senaste åren blivit dränerade på travanlag på så sätt att travanlag ( = visade resultat på banan och med en härstamning med föräldrar som i flera generationer visat mycket goda  travresultat) inte alls beaktats i den utsträckning som det borde ha gjorts för att förbättra travegenskaperna, detta med tanke på hur russet har använts genom åren.

Svenska Russavelsföreningen har via sida delegerade avelsvärderare naturligtvis en möjlighet att vända på detta och ta tillvara travanlagen i högre utsträckning än vad som sker nu.

Svensk Travsport har också en möjlighet att rannsaka sig själva att man totalt glömt russets betydelse för Svensk Travsport och återinföra russtravarna bland de ordinarie loppen och inte bara som utfyllnadslöpningar. Även många i ponnytravets ledning genom åren är totalt befriade från russets historia som travare.

Bara som en jämförelse hur utvecklingen varit tidsmässigt när det gäller hästarna visar jag några av loppen från Visbytravet den 5 maj 1957. Ett varmblodslopp, ett kallblodslopp och två russlopp. Noterbart är även nivån på prispengarna i de olika loppen.

Jag har trots mina negativa ord en framtidstro om russets fortsatta utveckling som travare men tiden är knapp för att bevara russets goda egenskaper som travare och återinföra russet i de officiella travloppen.

 

Bengt Westergren